MENÜ

Maszat Görény naplója

 

2011.01.14.

 

A mai napom a szokásosan kezdődött, azonban mégis másképp történtek a dolgok.

Reggel sokáig aludtam, mint mindig. De képtelen voltam mélyen, és főleg nyugodtan aludni. Anyu mindig ott tett-vett ágyacskám mellett, amire mindig felkaptam a fejem.

Bement abba a helyiségbe, ahova soha nem engednek be. Ott minden fehér, és magasan vannak a dolgok. Egy csillogó valamiből vizet szoktak engedni és tök pucéran belemásznak, hogy megmossák magukat a vízzel. Ezt sosem értettem. Én végignyalogatom magamat és szép selymes, tiszta lesz tőle a bundám. Miért szükséges eláztatni magamat vízzel?

 

Emlékszem régebben, amikor nagyon meleg volt, nyáron, rendszeresen belerakott Anyu a vízbe. Állítólag azért, hogy ne kapjak hőgutát a kánikulában. Valóban nem szeretem a meleget, de a vizet még annyira sem. Egyszerűen csak arra tudtam gondolni, hogy hol van a legalacsonyabb perem, ahol ki tudnék szökni. De Anyu mindig megfogott és visszatuszkolt abba a nedves valamibe, amiből inni is szoktam. "Nem Maszat, még egy kicsit maradnod kell." Mondta mindig Anyu.

 

Most ő nem fürdött, ahogy ők ezt mondani szokták, hanem egy másik fehér dobozba rakta a bundáit. Az emereknek egészen különleges bundáik vannak. Le tudják venni, ki tudják őket tisztítani, és mindennap más színű bundát hordanak. Nekem csak egy van, és az fehér. Még télen sem tudok másikat növeszteni, mint a többi görénytársam. Én ugyanis egy albínó görény vagyok.

Ha anyu elindítja ezt a fehér dobozt, akkor a doboz elkezd mozogni, és megpróbálja magából kiköpni a fura prémeket. Mozog össze-vissza, rángatózik és hangosan ordít. Nagyon idegesítő, de ha nagyon álmos vagyok, akkor ügyet sem veszek róla és csak odakiáltok neki, hogy "Halkabban már!".

 

Nem értem, hogy a gazdiék (mert persze többen is a gazdiaim) miért kínozzák szegény dobozt. Egyszerűen nekik is csak végig kéne nyalni a bundáikat és szép tiszták lennének. Az emberek olyan buták néha, bár jó lenne, ha néha én is bundát válthatnék... Például, ha esős időben a nedves fűben, vagy a pocsojában mászkálok, elázik és várni kell, míg rendesen megszárad. Nem szeretem ha vizes a bundám, mert eléggé fázós vagyok. Ilyenkor azért jó lenne egy váltás bunda. Talán az emberek nem is olyan buták, de azért még van mit tanulniuk.

Asztali nézet